Reel Beach: Test your Hollywood North knowledge with our Oscar quiz

Nice hat, Jack! Kim Cattrall, Gale Garnett, Jack Lemmon and Colleen Dewhurst in ?

By BERNIE FLETCHER

As awards show season winds down, try this quiz about some legendary actors who have filmed in our neck of the woods:

1. During the tax shelter era of the 1970’s and 1980’s Toronto became known as “Hollywood North”. Oscar-winning stars like Marlon Brando, Orson Welles, Jane Fonda, Robert De Niro, Ellen Burstyn and Cher came north to film at Magder Studios on Pharmacy Ave. in Scarborough. One of my favourite actors, Jack Lemmon, earned the seventh of his eight Academy Award nominations for this drama:

a) Tribute (1980)
b) Missing (1982)
c) The China Syndrome (1979)

2. Toronto’s Gale Garnett had a feature role in the film which is the correct answer to question 1. The multi-talented actor/singer/songwriter/author won a Grammy Award for Best Folk Recording of 1964 for her song:

a) Walking on Sunshine
b) You Are My Sunshine
c) We’ll Sing in the Sunshine

3. Some fine movies were made at Toronto Film Studios on Eastern Avenue. (re-opened in 2012 as Revival 629). The late, great Robin Williams picked up his only Oscar for this drama:

a) Dead Poets Society (1989)
b) Good Will Hunting (1997)
c) The Fisher King (1991)

4.  An elaborate jail set was built at Toronto Film Studios for this true-life story which earned Denzel Washington a Golden Globe win and an Oscar nomination. Scenes were also filmed on Kingswood Avenue and on Gerrard Street East at Glenmore Road:

a) The Hurricane (1999)
b) Training Day (2001)
c) Fences (2016)

5.  Green Book won Best Picture honours at this year’s Academy Awards. Viggo Mortensen also starred in this 2005 movie made at Toronto Film Studios:

a) Cinderella Man
b) Where the Truth Lies
c) A History of Violence

6. Julie Christie won a Golden Globe for Away from Her (2006) which was also made at Toronto Film Studios. The Adapted Screenplay garnered an Oscar nomination for:

a) Margaret Atwood
b) Sarah Polley
c) Alice Munro

7.  This Ryerson grad was Oscar-nominated for her screenplay of My Big, Fat Greek Wedding (2002) (with scenes on the Danforth):

a) Andrea Martin
b) Jayne Eastwood
c) Nia Vardalos

8. Leslieville resident Guillermo del Toro won Oscars last year for Direction and Best Picture with this fantasy film (with scenes at University of Toronto Scarborough):

a) The Shape of Water
b) Moonlight
c) Birdman

9. Our favourite Mean Girl Rachel McAdams earned a Golden Globe nomination for this Best Picture Oscar-winner from 2015. Although set in Boston, most of the filming was done in Toronto, including one scene at Scarboro Golf Club:

a) Game Night
b) Spotlight
c) The Vow

10. Faye Dunaway, Peter Finch and Beatrice Straight all won acting Oscars for this scathing drama about television news (with filming at CFTO Studios in Scarborough):

a) Broadcast News
b) Switching Channels
c) Network

Also, congratulations to two Academy Award presenters from Scarborough whose films won Oscars: Stephan James (If Beale Street Could Talk) and Mike Myers (Bohemian Rhapsody). James will receive the first ever Radius Award at the Canadian Screen Awards on March 31.
Answers to the Oscar Quiz are:
(1. a);  (2. c);  (3. b);  (4. a);  (5. c);  (6. b);  (7. c);   (8. a);   (9. b);  (10. c).


Did you enjoy this article? If so, you may consider becoming a Voluntary Subscriber to the Beach Metro Community News and help us continue providing the community with more local content such as this. For over 40 years, our staff have worked hard to be the eyes and ears in your community, inform you of upcoming events, and let you know what and who’s making a difference. We cover the big stories as well as the little things that often matter the most. CLICK HERE to support Beach Metro News.